Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Η σχολική ομάδα είναι ευκαιρία για κάθε μαθητή και μαθήτρια να αναδείξει την προσωπικότητά του αλλά και της ικανότητές του μέσα από αυτή την διαδικασία που περιμένουν πως και πως από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Δεν αφορά μόνο παιδιά που ξέρουν να παίζουν ή πηγαίνουν σε κάποια ομάδα εκτός σχολικού ωραρίου, αλλά και σε παιδιά που έχουν αυτοπεποίθηση και πιστεύουν ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν την ομάδα και πρωτίστως το σχολείο. Με λίγα λόγια, το να εκπροσωπείς την ομάδα σου, είναι σαν να εκπροσωπείς το σχολείο σου, όπως οι αθλητές της Εθνικής ομάδας εκπροσωπούν την χώρα τους
Όπως είπε και ένας συμμαθητής/συναθλητής μου «όταν φοράμε τη φανέλα με το λογότυπο του σχολείου, νιώθουμε σαν να φοράμε την φανέλα με το εθνόσημο», δηλαδή δημιουργούνται συναισθήματα υπερηφάνειας, συγκίνησης και ελευθερίας.
Οι σκέψεις που μας συντροφεύουν στην πορεία μας αυτή στο σχολικό πρωτάθλημα είναι τα σοφά λόγια του Νίκου Καζαντζάκη: «Φτάσε όπου δεν μπορείς παιδί μου μην ντραπείς αν έπαιξες καλά και έχασες, να ντραπείς αν έπαιξες κακά και κέρδισες»
Γιώργος Λύτρας μαθητής Γ΄ Λυκείου 2024-2025
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ
- Είμαι μαθήτρια της Γ’ λυκείου και φοιτώ στο 3ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας από την Α’ τάξη. Φέτος, αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν διαδραστικοί πίνακες σε πολλές αίθουσες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου. Η εκμάθηση μέσω της χρήσης αυτών είναι πολύ πιο ευχάριστη, δημιουργική και αποτελεσματική από την «παραδοσιακή». Μετά από τόσα χρόνια η διαδικασία της εκπαίδευσης επιτέλους αλλάζει! Οι καθηγητές έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε εικόνες, ιστοσελίδες ή βίντεο ώστε να εμπλουτίσουν την παράδοση του μαθήματος και να διεγείρουν το ενδιαφέρον και την συγκέντρωση των μαθητών! Πραγματικά αποτελεί μία από τις καλύτερες αναβαθμίσεις που έχει πραγματοποιηθεί στο σχολείοΤσουχνικά Δέσποινα
Τα Μαχόμενα Παιδιά Σήμερα
Σήμερα, παρά την τεχνολογική πρόοδο, ο πολιτισμός μας μοιάζει εύθραυστος, λόγω της βίας και της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Έχοντας ως παραδείγματα τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία, στους οποίους (με βάση πρόσφατα στοιχεία της Unisef) το μεγαλύτερο ποσοστό νεκρών είναι άμαχος πληθυσμός, πρέπει να αναρωτηθούμε: δικαιούται ο πολιτισμός μας να παραμένει απαθής για τις τραγικές συνέπειες στη ζωή των παιδιών που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, τη στιγμή μάλιστα που διακηρύσσουμε την ανάγκη προστασίας των Δικαιωμάτων του ανθρώπου και του παιδιού;
Όπως προαναφέρθηκε, στους σύγχρονους πολέμους το μεγαλύτερο μέρος των θυμάτων αποτελούν τα γυναικόπαιδα, δηλαδή ο άμαχος πληθυσμός και κυρίως τα παιδιά. Παρά τις διεθνείς συνθήκες για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, ακόμα κι αν κάποιο παιδί καταφέρει να επιβιώσει μέσα στη φρίκη του πολέμου, θα μείνει σημαδεμένο από αυτόν, όχι μόνο σωματικά (ακρωτηριασμοί, αναπηρίες κ.α.) αλλά κυρίως ψυχοσυναισθηματικά (PTSD, μετατραυματικό στρες). Ο πόλεμος τραυματίζει ανεπανόρθωτα την ψυχή των παιδιών καθώς, υποχρεώνονται να επιβιώσουν μέσα στη βία και τη φρίκη, χάνουν την αθωότητα τους, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την απώλεια της οικογένειας και των φίλων, τον υποσιτισμό, την έλλειψη παιδείας και περίθαλψης, την αποξένωση, τη συνεχή απειλή του θανάτου, την προσφυγιά και τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι για τα παιδιά που γεννιούνται μέσα στον πόλεμο, ο πόλεμος είναι το μόνο που ξέρουν. Μεγαλώνοντας σε ένα σκληρό περιβάλλον θεωρώντας πως όλα λύνονται με τη βία, χάνουν την αθωότητά τους και δεν γνωρίζουν ποτέ τη χαρά που πρέπει να νιώσει ένα παιδί, αφού αναγκάζονται να να ενηλικιωθούν πολύ γρήγορα. Όλα αυτά αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους για επιβίωση, ειρήνη, την δυνατότητα να ζουν σε ασφαλές περιβάλλον και το πιο σημαντικό από όλα, το δικαίωμα στη ζωή!
Όλοι εμείς οι νέοι, τώρα, που δεν ζούμε τον πόλεμο, αλλά τον παρακολουθούμε προστατευμένοι και ασφαλείς από μακριά, μπορούμε άραγε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τα αθώα θύματα του πολέμου;
Το πρόβλημα ήταν πάντα η αδράνεια. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει ένα νέο άτομο είναι να ενεργοποιηθεί και να δράσει ενάντια στον πόλεμο. Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί για παράδειγμα, αν όλοι οι νέοι αποφάσιζαν να συμμετάσχουν σε υπέρ της ειρήνης και κατά των βίαιων φαινομένων που παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες για την προστασία του άμαχου πληθυσμού. Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να συμβάλλει και η κινητοποίηση για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα οποία οι νέοι είναι ιδιαίτερα ενεργοί.
Μία ακόμα επιλογή είναι ο εθελοντισμός. Η συμμετοχή σε εθελοντικές οργανώσεις που προσφέρουν βοήθεια σε θύματα πολέμου είναι ένας τρόπος να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας για αυτούς τους ανθρώπους. Η συμμετοχή αυτή μπορεί να αποτελεί προσφορά χρημάτων ή εθελοντικής εργασίας και οργάνωση φιλανθρωπικών εκδηλώσεων για τη βοήθεια παιδιών που ζουν στον πόλεμο. Ιδιαίτερα στα πλαίσια του σχολείου, οι μαθητές θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε προγράμματα σε συνεργασία με οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα του παιδιού.
Συνοψίζοντας, καταλαβαίνουμε πως ο πόλεμος πλήττει το πιο σημαντικό και ευαίσθητο κομμάτι της ανθρωπότητας, τα παιδιά, και τους στερεί το μόνο αγαθό που τους ξεχωρίζει από όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους, την αθωότητα. Όμως εμείς οι νέοι που έχουμε την τύχη να ζούμε σε ένα ασφαλές και ελεύθερο περιβάλλον, οφείλουμε να αγωνιστούμε για έναν καλύτερο κόσμο. Μπορεί η βοήθεια που θα προσφέρουμε να μην είναι ικανή να φέρει μια ριζική ανατροπή, ώστε να σταματήσουν οι πόλεμοι και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του άμαχου πληθυσμού, ωστόσο ακόμη και μια μικρή αλλαγή μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας, για όλες εκείνες τις νέες ψυχές που κάθε μέρα χάνονται.
Μάριος Παπαδόπουλος Γ3 2024-205
Εφη-βία
Πρόσφατες έρευνες για την παραβατικότητα των νέων έχουν αναδείξει ένα σοβαρό πρόβλημα. Σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, φαινόμενα ενδοσχολικής βίας φαίνεται να παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση και κυρίως σε πιο νεαρές ηλικίες (11 έως 14 ετών). Η επικαιρότητα εντείνει καθημερινά την ανησυχία μας καθώς σημειώνονται γεγονότα βίας στο σχολικό περιβάλλον τα οποία αλλοιώνουν την εκπαίδευση και υποβιβάζουν την αξία της σχολικής κοινότητας. Αυτό το άρθρο αποτελεί απόπειρα ανάλυσης του φαινομένου και της αναζήτησης ουσιαστικών λύσεων που μπορεί να εφαρμόσει το σχολείο για την αντιμετώπιση του.
Δυστυχώς θύματα ενδοσχολικής βίας πέφτουν χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο. Οι προαναφερόμενες έρευνες έχουν δείξει πως την χρονιά του 2023, μόλις το πρώτο τρίμηνο έχουν αναφερθεί όσα κρούσματα βίαιων συμπεριφορών όσα κατά την διάρκεια του 2022. Χωρίς αμφιβολία αυτό το γεγονός θα έπρεπε να έχει ενεργοποιήσει ολόκληρη την κοινωνία. Η ρίζα του φαινομένου αυτού βέβαια, βρίσκεται κυρίως στον φορέα της οικογένειας. Οι νέοι έχουν την τάση να μιμούνται συμπεριφορές που γνωρίζουν μέσα στο περιβάλλον τους, ή ακόμα και να τις αντιγράφουν. Επομένως όσα παιδιά έχουν μεγαλώσει σε κακοποιητικά περιβάλλοντα είναι πιθανό να αναπτύξουν αντίστοιχες συμπεριφορές, ενώ ανατρέφονται σε οικογένειες χωρίς όρια, παρασύρονται και μπορεί να αναπτύξουν βίαιη συμπεριφορά. Απόρροια όλων αυτών φυσικά είναι η αύξηση της παραβατικότητας, η διαταραχή της ομαλής λειτουργίας της σχολικής ζωής και οι αρνητικές ψυχικές επιπτώσεις τόσο στα θάματα όσο και στους θύτες.
Αναμφισβήτητα καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η βία στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας, αφού μιλάμε για έναν θεσμό που πραγματοποιεί ένα μεγάλο έργο, την διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού και όταν ένα τέτοιο φαινόμενο παρεμβαίνει στη μαθησιακή διαδικασία απαιτεί την άμεση προσοχή μας για την αντιμετώπιση του. Πως μπορεί όμως το σχολείο να συμβάλει στην αναστολή της ενδοσχολικής βίας;
Για να αρθεί αυτό το φαινόμενο, κρίνεται αναγκαίο το σχολείο να καλλιεργεί από νωρίς στους μαθητές έννοιες όπως ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και η συνεργασία. Με διάφορα σεμινάρια, προγράμματα και εκδηλώσεις, τα παιδιά ενημερώνονται για την σημασία της ομαλής συνύπαρξης, της ενσυναίσθησης και συνειδητοποιούν τις αρνητικές επιρροές που δέχονται από σύγχρονα πρότυπα. Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη το σχολείο να θεμελιώσει κανονισμούς επιπλήξεων και ανταμοιβών που θα ακολουθεί αυστηρά, με στόχο την συμμόρφωση των νέων και την μείωση της βίας. Τέλος σημαντικός είναι ο θεσμός της σχολικής ψυχολόγου τόσο για τα θύματα όσο και για τους θύτες (στους οποίους πρέπει να επιβάλλονται συνεδρίες), επειδή οι ενέργειες ενδοσχολικής βίας οφείλονται κυρίως σε ψυχολογικά τραύματα που δημιουργούνται από το περιβάλλον που μεγαλώνει ένα παιδί.
Με βάση όσα έχουν αναφερθεί, καταλαβαίνουμε πως η ενδοσχολική βία είναι ένα φαινόμενο που μαστίζει την σχολική κοινότητα, η οποία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής ενός ανθρώπου. Με την ουσιαστική συμμετοχή του σχολικού περιβάλλοντος και την ενημέρωση των μαθητών, είναι βέβαιο πως τα κρούσματα βίας θα μειωθούν ριζικά. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε πως η διαδικασία αυτή είναι ευθύνη όλων μας κα πρέπει να κινητοποιηθούμε συλλογικά για ένα καλύτερο αύριο!
Παπαδόπουλος Μάριος
Τσουχνικά Δέσποινα
Γ Τάξη 2024 - 2025
Μενού